Erik Blomberg

1913–1996

Erik Blomberg

Regissören och filmfotografen Erik Blombergs karriär började 1934 som praktikant vid Suomi-Filmis laboratorium. Följande år studerade han belysning i London och Paris. Han blev med tiden en mästare på ljus och skugga i svartvit film.

Blombergs kändaste film är ”Den vita renen” (1952) men redan 1936 gjorde han sitt första filmarbete för regissören Risto Orkos thriller VMV 6. Andra viktiga milstolpar i Blombergs karriär är filmerna ”En mans väg” (1940) och ”Förlovningen” (1955).

Blomberg var en mångsysslare inom filmen och han regisserade, klippte, fotograferade, producerade, skrev manuskript och till och med medverkade i filmer. Han gjorde över 250 kort- och långfilmer.

Vi beklagar! Vi har tyvärr inga produkter baserade på affischer skapta av den här konstnären.
Men berätta gärna för oss om ditt intresse!

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!