Fred Runeberg

1909–1976

Fred Runeberg

Fotografen Fred Runeberg hör till Finlands första reklamfotografer. Under slutet av 1920-talet studerade Runeberg till ingenjör vid Tekniska läroverket men 1929 avbröt han studierna och började istället arbeta som fotograf.

Innan han 1932 öppnade sin egen studio arbetade Runeberg i Suomi-Filmis fotostudio och för porträttfotografen Ernst Ovesén. I början arbetade Runeberg som porträttfotograf men snart tog press- och reklamfotograferingen över.

Inför Internationella utställningen i Paris 1937 tog Runeberg de bilder som dekorerade den finländska resepaviljongen och paviljongen tilldelades även en guldmedalj. Fred Runeberg publicerade också böcker. Nämnas kan storverket ”Hem i Finland” som han 1949 gav ut tillsammans med inredningsarkitekten Ella Grönroos.

 

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!