Germund Paaer

1881–1950

Germund Paaer

Den mångsidige konstnären Germund Paaer inledde sina arkitektstudier vid Polytekniska institutet i Helsingfors cirka 1906. Men den högre matematiken beredde problem och istället tog reslusten över.

Hans intresse för etnologi förde honom till museer i Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike, Ungern och Estland där han studerade etnologiskt och konstindustriellt material. Hans intresse för finländskt hantverk var stort. Bland annat reste han i början av 1920-talet runt i Finland och samlade ihop broderade täcken. Paaer donerade senare täckena och andra insamlade hantverksföremål till Finlands nationalmuseum.

När han hade bildat familj i Helsingfors började Germund Paaer teckna regelbundet för bland annat Ab Koru Oy, Weilin & Göös, Suomen Kuvalehti och Otava. Han jobbade också i flera år för Specialtryckeri Paragon. De tidningsannonser som han skapade för Paragon var snudd på unika: Germund Paaer hörde nämligen till de första som lät humorn flöda fritt i sina arbeten.

Germund Paaer började 1926 som lärare vid Centralskolan för konstflit och han arbetade där till sin död. Under sin bana som lärare gav han ytterligare prov på sin mångsidighet genom att 1933 ge ut den kända boken ”Tekstaustaide” som länge var ett standardverk för alla som studerade typografi. Germund Paaer var också Kalevala Koru Oy:s första smyckedesigner.

Vi beklagar! Vi har tyvärr inga produkter baserade på affischer skapta av den här konstnären.
Men berätta gärna för oss om ditt intresse!

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!