Igor Ahvenlahti

1920–1996

Igor Ahvenlahti

Fotografen och reklamchefen Igor Ahvenlahti var en av Statsjärnvägarnas trotjänare. Åren 1957–1983 var han reklamchef på bolaget.

Igor Ahvenlahti var utbildad ekonom och innan han anställdes vid Statsjärnvägarna arbetade han bland annat för Algol och Foto-Nyblin.

Under olympiaden 1952 och vid andra större idrottsevenemang anlitades Ahvenlahti som speaker. Hans goda språkkunskaper gjorde honom också till en flitigt anlitad tolk. Han talade svenska, finska, ryska, engelska, tyska, franska och danska.

Under sina många år som reklamchef på Statsjärnvägarna blev Igor Ahvenlahti känd för sitt helhjärtade engagemang i reklamarbetet, från idéstadiet till den färdiga produkten. Ahvenlahti var en duktig fotograf och han tog flera av de fotografier som användes i Statsjärnvägarnas reklam. Hans son Olli Ahvenlahti minns många barndomssomrar då han hjälpte sin far med att bära fotoutrustningen upp på hustak och ibland upp på fjälltoppar för att få bästa möjliga perspektiv.

Vi beklagar! Vi har tyvärr inga produkter baserade på affischer skapta av den här konstnären.
Men berätta gärna för oss om ditt intresse!

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!