Kimmo Kaivanto

1932–2012

Kimmo Kaivanto

Konstnären och skulptören Kimmo Kaivanto studerade vid Konstindustriella läroverket 1953–1954. Under de följande åren arbetade han för reklambyrån Mainos Lehmus i hemstaden Tammerfors.

År 1960 skapade Kaivanto affischen Puuvilla on muotia (Bomull är mode) och tilldelades första pris i tävlingen Årets affisch.

Reklambranschens tidning Mainosuutiset skrev efter prisutdelningen att ”det kändes uppfriskande att det i de årliga ’standardvinnarnas’ lilla skara också rymdes med nya ansikten”. Kommentaren var en hänvisning till att etablerade konstnärer som Erik Bruun, Per-Olof Nyström och Raimo Raimela dittills hade dominerat tävlingen.

Framgångar inom reklamvärlden till trots upplevde Kimmo Kaivanto en konflikt mellan reklamgrafik och den fria konsten. Han lämnade därför reklambyråarbetet 1962 och satsade på sitt eget konstnärskap. Kaivantos meritlista är imponerande och han har skapat flera verk för offentliga byggnader.

Kimmo Kaivanto har också skapat scenografi för teater och opera, bland annat för operafestivalen i Nyslott och Metropolitan Opera i New York. Kimmo Kaivanto tilldelades professorstiteln 1995.

Vi beklagar! Vi har tyvärr inga produkter baserade på affischer skapta av den här konstnären.
Men berätta gärna för oss om ditt intresse!

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!