Klaus Kalima

1918–

Klaus Kalima

Konstnären Klaus Kalima från Helsingfors var i slutet av 1930-talet privatelev hos konstnären och professorn Erkki Koponen. Kalima fortsatte sina studier 1940–1941 vid Finska konstföreningens ritskola. Han avbröt dock sina studier för att tjänstgöra som frontsoldat i fortsättningskriget.

År 1945 startade Kalima reklambyrån Artifex och samma år var han scenograf för filmen Ledda av ödet (Kohtalo johtaa meitä).

År 1949 anställdes Klaus Kalima av Yhtyneet Paperitehtaat och flyttade till Valkeakoski. Han har arbetat med förpackningsdesign, grafisk design och planering av utställningsmontrar för exportmässor. Kalima pensionerades 1983. I Valkeakoski grundade Kalima stadens konstförening år 1950.

I samband med att barnläkaren och professorn Arvo Ylppö fyllde 100 år målade Klaus Kalima två porträtt av Ylppö. Klaus Kalima minns att Ylppö var så livlig och pratglad när han satt modell att Kalima till slut var tvungen att försiktigt be om lugn och ro. Men när Arvo Ylppö inte pratade sjönk han ihop ”som när luften går ur en ballong”. Kalima sade då att de kanske ändå skulle prata. Och vips blåstes ballongen upp igen.

Vi beklagar! Vi har tyvärr inga produkter baserade på affischer skapta av den här konstnären.
Men berätta gärna för oss om ditt intresse!

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!