Osmo K. Oksanen

1916–1978

Osmo K. Oksanen

Osmo K. Oksanen utbildade sig till grafiker vid Centralskolan för konstflit och blev färdig 1945. I början av sin karriär arbetade Oksanen främst med filmaffischer och han blev snart den ledande grafikern på området. Åren 1956–1959 gick priset för årets bästa filmaffisch till Oksanen. Bland hans många verk kan nämnas filmaffischen för Okänd soldat från 1955.

Redan i slutet av 1940-talet började Osmo Oksanen arbeta med Statsjärnvägarnas reklam. Hans affischer hade glimten i ögat och kom att bli klassiker inom den finländska affischkonsten. En av hans kändaste tågaffischer är den med pojken som ses marschera med skidorna på axlarna eller resväskan i handen (Oksanen gjorde skilda sommaroch vintervarianter). För de affischerna bad han sin dotter Mari Oksanen stå som modell på familjens gård med fru Oksanens sminkväska i handen.

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!