Osmo Walli

1926–2012

Osmo Walli

Efter fortsättningskriget studerade grafikern Osmo Walli vid Centralskolan för konstflit. Hans första arbetsplats var reklamtecknare på varuhuset Sokos.

Snart fick konkurrenten Stockmann upp ögonen för den unge grafikern och i december 1955 anställdes Walli som chef för varuhusets reklamateljé. Från och med början av 1970-talet arbetade han uteslutande med grafisk formgivning för varuhuset tills han 1988 gick i pension.

På sin fritid hann den mångsidige Walli arbeta med bland annat bokillustrationer, affischer och idrottsmärken. Walli tecknade till exempel lejonhuvudet som Finlands ishockeylandslag använde på sina speltröjor under 1970-talet. Genom sin vän trollkonstnären Solmu Mäkelä kom Walli att bli huvudgrafiker för intresseföreningen Suomen Taikapiiri ry. Han har också illustrerat verket Suuri taikakirja, Mäkeläs bok om trollkonster.

Som musiker har Osmo Walli blivit känd som en skicklig trumslagare. Sedan 1945 har han spelat i flera orkestrar, bland annat Martin Brushane Big Band.

Vi beklagar! Vi har tyvärr inga produkter baserade på affischer skapta av den här konstnären.
Men berätta gärna för oss om ditt intresse!

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!