Imatran Valtionhotelli by Lasse Hietala

Imatran Valtionhotelli by Lasse Hietala

Konstnär Lasse Hietala
Ursprungligen publicerad 1960-talet
Imatran Valtionhotelli by Lasse Hietala

 

Statshotellet i Imatra. Byggt 1903 (på platsen fanns också tidigare ett hotell) med Usko Nyström som arkitekt.

Ah, känner ni vår kärlek?

För tro inte att det ”bara” är ett klassiskt hotell vid ett ytterst klassiskt resmål – som var och en bör ha besökt i livet – utan själva byggnaden är också mycket kär för alla finländare. Så omtyckt att den en gång till och med blev vald till Finlands vackraste.

Så det är inte så konstigt att hotellet fastnat också på en reseaffisch. I själva verket tycker vi att hotellet borde ha fastnat på betydligt fler posters. Men tillsvidare har affischjägarna inte funnit flera. Denna pärla hittade vi inte ens i Finland utan bortglömd i ett arkiv i Stockholm…

Lyckliga är vi hur som helst över att konstnären Lasse Hietala lyckas förmedla allt det goda man kan göra kring Imatra: solbada, turista, åka skidor…

Fotnot för den vetgiriga: Arkitekten Usko Nyströms bror var den legendariske I.K Inha (tidigare Nyström) som med cykel och kamera dokumenterade Finland kring sekelskiftet 1800-1900.

Vi beklagar! Vi har tyvärr inga produkter baserade på detta konstverk.
Men berätta gärna för oss om ditt intresse!

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!