Olavinlinna by Kai Nordberg

Olavinlinna by Kai Nordberg

Konstnär Kai Nordberg
Ursprungligen publicerad 1959
Olavinlinna by Kai Nordberg

Vi bad fotografen Kai Nordberg berätta med egna ord om bakgrunden till denna affisch:

”Sommaren 1958 sommarjobbade jag som 22-åring på fotostudion Aho & Soldan. När jobbet tog slut berättade jag för fotografen Heikki Ahtola att jag tänkte åka till Nyslott på semester. Han rådde mig att ta kameran med, och att det lönar sig att plåta Olofsborg med en roddbåt i förgrunden, eftersom det alltid finns efterfrågan på en sådan bild.

Han hade rätt, Turistföreningen köpte genast bilden (idag finns det en bro på samma ställe). Samma år inledde jag min karriär som frilansfotograf. År 1964 började jag få så mycket uppdrag att jag grundade min egen fotostudio. Jag specialiserade mig på reklamfotografering vilket jag gjorde ända fram till 2001, då jag gick i pension.”

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!