Olympiaden 1940 (JAP)

Olympiaden 1940 (JAP)

Ursprungligen publicerad 1938
Olympiaden 1940 (JAP)

Ibland fungerar gamla planer överraskande bra. För de olympiska spelen som skulle hållas 1940 i Helsingfors ordnades en affischtävling 1938. Priset delades mellan tre deltagare, Ilmari Sysimetsä, Jorma Suhonen och Henry Czarnecki. Sedan bröt vinterkriget ut och tävlingarna ställdes in. Denna affisch gör alltså reklam för en tävling som aldrig kunde arrangeras.

År 1950 utlystes en ny tävling för olympiaden 1952. I juryn för tävlingen satt bland andra samma Sysimetsä och Henry Czarnecki. Liksom tidigare beslutade juryn att prisbelöna tre olika förslag. De arbeten som hade deltagit i tävlingen presenterades för allmänheten på en utställning i Mässhallen i Helsingfors.

Ja, trots att det fanns två stora kartonger med affischer ansåg beställarna att inget av förslagen dög. Det var alltså dags att återvända till ruta ett. Utan större åthävor beslutade arrangörskommittén för olympiaden därför att Ilmari Sysimetsäs gamla förslag The Flying Finn (dvs denna affisch) från 1938 skulle bli spelens officiella affisch. Genom att diskret plocka bort Finlands högra arm var saken klar.

Affischen är lika enkel som genial. Den flygande finländaren Paavo Nurmi springer in Finland på världskartan i form av Wäinö Aaltonens skulptur. I den maskulina löparfiguren kan man se en hänvisning till antikens idrottstävlingar. I bakgrunden syns ett jordklot mot vilket det lilla Finland avtecknar sig.

Till OS 1940 tryckte man upp affischen på många olika språk, som här på japanska, men förstås också på alla nordiska och baltiska språk – eftersom OS skulle bli ett synnerligen stort evenemang för hela regionen.

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!