Champagnedamen – SWE

Champagnedamen – SWE

Konstnär Jorma Suhonen
Ursprungligen publicerad 1939
Champagnedamen – SWE

Affischen gjordes för OS som skulle arrangeras 1940 i Finland. Konstnären är en av de stora affischmakarna i Finland, d.v.s. Jorma Suhonen (en av männen bakom reklambyrån SEK).

Den här affischen är också hela orsaken till att projektet Come to Finland föddes. Det var kärlek från första ögonblicket, och vi kallar henne alltid för Champagnedamen. Projektledaren Magnus Londen såg nämligen för många år sedan affischen i original i ett skyltfönster i ett antikvariat i Helsingfors. Den stiliga damen, det glamourösa livet, champagnen – affischen har allt som Helsingfors borde vara! Damen väckte affischjägarna inom projektgruppen, och resten är historia.

Vi har inte sett till flera original av affischen någonstans under den mångåriga jakten. I Come to Finlands affischsamling (och i utställningen) ingår ovannämnda original – så damen är i dag i (mycket) trygga händer.

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!