De rykande fartygen

De rykande fartygen

Ursprungligen publicerad 1909
De rykande fartygen

Förr i tiden gick den självklara sjöleden i norr längs rutten Stockholm-Åbo-S:t Petersburg. Det skulle också tyskarna lära sig. Och här höll sig Finska Ångfartygs Aktiebolag väl framme. På affischen ser vi bland annat stoltheterna Oihonna och Tarmo.

Affischen är unik eftersom den bjuder på små söta karikatyrfigurer enligt modell från Europa. Affischkonsten i Finland befann sig fortfarande i sin linda, och att få med en fläkt av humor var ett vågat drag av konstnären Oscar Furuhjelm.

Notera också den ruskigt svarta röken som stiger upp mot himlen. Sånt skulle aldrig gå för sig i dag! Men då stod maskinerna för kraft och det moderna livet, och då skulle det ju gärna få vara riktigt smutsigt och riktigt svart.

Furuhjelms verk användes sannolikt i olika reklamsammanhang av FÅA. Man klistrade helt enkelt på en aktuell tidtabell längst ner – och så var reklamkampanjen klar.

Bilden föreställer Hangö hamn. Staden Hangö grundades 1874 just för att Finland behövde en vinterhamn. Knappt tjugo år senare inledde FÅA regelbunden passagerartrafik från och till Köpenhamn i Danmark och vidare till Hull i England.

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!