70 vuotta sitten Pyhätunturilla...

70 vuotta sitten Pyhätunturilla…

Kaksi väsynyttä miestä istuu salissa. He tuijottavat tyhjyyteen, luettelevat näennäisesti sattumanvaraisia lukuja eri kielillä. Toinen heistä pitelee nuijaa.

Onko heillä kaikki muumit laaksossa? Ovatko he ihan sekaisin päästään?

Ehei. Aivan päinvastoin! He ovat täysin kartalla – istuessaan aarteen päällä. Julisteaarteen päällä.

Tällä viikolla Julistemetsästäjänne oli jahtaamassa tavalliseen tapaansa. Etsimässä klassisia pohjoismaisia matkailujulisteita eurooppalaisesta nettihuutokaupasta. Metsästysonni oli luonnollisesti myötäinen – mutta kun nuo kaksi voipunutta miestä noin seitsemän tunnin jälkeen päätyivät suomalaiseen originaalikappaleeseen vuodelta 1954, Julistemetsästäjänne säpsähti vallan tavattomasti.

Kappas! Matkailijoita Pyhätunturilla!

Valtion rautateiden värillisessä julisteessa vietetään ilmeisesti pääsiäisaikaa. Aurinko kimaltelee hangilla, tunturikoivu on työntynyt läpi nietosten. Matkailijat ovat, saanemme näin olettaa, reissanneet ilmastotietoisesti yöjunalla suurkaupungista. Nyt he nauttivat autiudesta ja hiljaisuudesta, ja kaikki on jetsulleen ihan niin kuin pitääkin ihanassa Suomen Lapissa.

Julisteesta ei kuitenkaan käy ilmi, että Pyhätunturi on muinaista Saamenmaata ja että saamelaiset palvovat tunturia.

Mutta tietoisuus ei aina kuulukaan matkailun ominaisuuksiin.

Sen sijaan muodikkaat hiihtäjät, niin silloin kuin nykyäänkin, kenties nostavat maljan – kuumaa mehua – muinaisaikojen visionääreille. Nimittäin jo vuonna 1910 (!) tehtiin ensi kerran ehdotus kansallispuiston perustamiseksi Pyhätunturille, ja 1938 siitä tuli totta.

Tämä päätös on pitänyt huolta siitä, että me voimme tänä päivänäkin sonnustautua värikkäisiin anorakkeihin ja juhlia pääsiäistä kimmeltävillä hangilla Pyhätunturin kupeella.

Mutta hetkinen! Tänä vuonnahan on itse asiassa epävarmaa, syntyykö Pyhälle mitään pääsiäisryntäystä. Pitää paikkansa – vaan onhan sentään hyviä korvikkeita: Juliste!

Sillä kun nuo kaksi ukkelia huutokaupassa nuijankopautuksella vahvistivat Pyhätunturi-julisteen kohtalon, pönötti Julistemetsästäjänne siellä voittajana. Mikä tarkoittaa sitä, että juliste on lopultakin palaamassa taas kotiin. Takaisin koti-Suomeen.

Ja sehän tarkoittaa myös sitä, että sinäkin voit koristaa seinäsi kunnianosoituksella pääsiäislomalle, sellaisena kuin sen oli ajateltu olevankin.

Täten Julistemetsästäjänne toivottaa teille hauskaa ja aurinkoista pääsiäistä! Ja metsästys jatkuu.

 

Käytä koodia EASTER saadaksesi 25 % alennuksen Pyhätunturi-julisteesta verkkokaupassamme!