För sjuttio år sen på Pyhätunturi ...

För sjuttio år sen på Pyhätunturi …

Ett inlägg i bloggen Affischjägarens bekännelser

Två trötta män sitter i en sal. De stirrar ut i tomheten, räknar upp till synes slumpmässiga siffror på olika språk. En av dem håller i en klubba.

Har de tappat greppet? Är de förvirrade?

Nej. Helt tvärtom! De har full koll – och de sitter på en skatt. På en affisch-skatt.

Här om veckan var er Affischjägare som vanligt ute på jakt. På jakt efter klassiska nordiska travel posters på en europeisk nät-auktion. Jaktlyckan var naturligtvis god – men när de två utmattade männen efter cirka sju timmar kom fram till ett finländskt original från 1954 hajade er Affischjägaren till extra mycket.

Se! Det är ju turisterna på Pyhätunturi!

I Statsjärnvägarnas kolorerade affisch firas uppenbarligen påsklov. Solen glittrar i snön, en fjällbjörk har pressat sig fram genom snödrivorna. Turisterna har, får man förmoda, rest klimatsmart och tagit nattåget från storstaden. Nu njuter de av tomheten och tystheten och allt är precis som det ska i underbara finska Lappland.

Det man inte ser i affischen är att Pyhätunturi är urgammalt sameland och att berget dyrkas av samerna.

Men det hör inte alltid till turismens natur att vara medveten.

Däremot kanske de fashionabla skidåkarna, både då och i dag, höjer en skål – varm saft – för forna tiders visionärer. Det var nämligen redan 1910 (!) som det första förslaget på att grunda en nationalpark vid Pyhätunturi lades fram, och 1938 blev det verklighet.

Det beslutet har säkrat att vi fortfarande i dag kan klä upp oss i färggranna anoraker och fira påsk i glittrande snö vid Pyhätunturi.

Men vänta ett ögonblick! I år är det ju faktiskt tveksamt om det blir en påskrush till Pyhä. Det stämmer – men det finns goda substitut: Affischen!

För när de där två gubbarna klubbade igenom Pyhätunturi-postern på auktionen stod er Affischjägare där som segrare. Och det betyder att affischen äntligen kommer hem igen. Hem till Finland.

Och det betyder också att du kan pryda dina väggar med en hyllning till påsksemestern, så som den var tänkt att vara.

Er Affischjägare önskar er därför en glad och solig påsk! Och jakten, den fortsätter.

Använd koden EASTER för -25 % på Pyhätunturi-affischen i vår webbshop