Julistemetsästäjän Grand Tour 2021

Julistemetsästäjän Grand Tour 2021

Se on sitten kesä! Ja Julistemetsästäjäsi on jälleen onnistunut yhdistämään kaksi lempiharrastustaan: Suomessa matkustelun ja matkailujulisteiden keräilyn. Siispä liity nyt retkikuntaan:

Aloittakaamme Suomen länsirannikolla sijaitsevasta Rauman keskiaikaisesta kaupungista. Julistemetsästäjähän on niin kuin kaikki muutkin: hän on kotipaikkasokea. Joten hän punastuu ihastuksesta ja ylpeydestä lukiessaan englanninkielisiä perusteluja aiheesta, miksi kaupunki on valittu Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Ja vihdoin metsästäjä oivaltaa: Arvoituksellisine kujineen ja pittoreskine puutaloineen Rauma on täysin out of this world. Siis todellakin ainutlaatuinen.

Ja selaillessaan varovaisesti julistekokoelmiaan Julistemetsästäjä tuntee suurta kunnioitusta kaupunkia kohtaan, jossa käsityöt ja perinteet ovat aina olleet ykkössijalla. Noin vuosi sitten häneen otti yhteyttä pohjoisessa Kemin kaupungissa asuva metsästäjäkollega. Tämä paikallinen metsästäjä oli yhyttänyt syrjäisellä seinämällä roikkuvan rustiikkisen Rauma-aiheisen julisteen. Julisteen, jota Julistemetsästäjä ei ollut koskaan aiemmin nähnytkään! Taiteilija Olavi Jalkasen taideteoksessa Rauman ylpeys, omalaatuinen suomen kielen murre, on toden totta puhuttelevaa.

Jahti päättyi onnellisesti: nyt juliste on lopultakin kaikkien – myös sinun – saatavilla!

Rauma Juliste 50 x 70 cm

Naantali … 1926! © SLS / Bernhard Åström CC BY 4.0

Tämän kulttuuritujauksen jälkeen kulku suuntautuu sopivasti kohti hilpeämpiä seutuja ja laskeutuu lounaassa sijaitsevaan leikkisään Naantaliin. Kaupunkiin, jossa voit saman päivän aikana kelliä auringossa meren rannalla, kohdata Muumipeikon tai tavata tasavallan presidentin – ja ihastella keskiaikaista luostarikirkkoa.

Julistemetsästäjällä on – luonnollisesti – takataskussaan yksi Naantali-valttikortti: iloiselta 1930-luvulta peräisin oleva juliste, jonka hän sai napattua muutama vuosi sitten. Yhdeksänkymmentä vuotta sitten Naantalia kutsuttiin Aurinkokaupungiksi, ja Julistemetsästäjä haaveilee, että voisi seistä ylhäällä Kuparivuoren laella yhdessä julisteen turistipariskunnan kanssa.

Naantali Aurinkokaupunki, Poster 50 x 70 cm (on demand print)

Julistemetsästäjällä on – luonnollisesti – takataskussaan yksi Naantali-valttikortti!

Sitten metsästäjä tajuaa, että hän todellakin (melkeinpä) voi: Hänellähän on tuo juliste ja seikkailu kypsyy hänen mielessään. Naantali on hänen paratiisinsa!

Ja se voi olla sinunkin paratiisisi.

Mutta mitä nyt? Julistemetsästäjä sanoo sattumalta sieppaavansa kilpailevan kutsuhuudon. Hän kuulee jonkun huutavan: ”Tervetuloa Aurinkokaupunkiimme”. Niinpä hän lähtee itäänpäin rannikkoa pitkin ja makailee tuota pikaa mitä sileimmillä kallioilla miettien, että juuri täältä Hangostahan Suomen matkailuhistoria on saanut alkunsa. Yli sata vuotta sitten komeat höyrylaivat saapuivat sinne, talvisaikaan, Saksasta ja Englannista. Täältä myös tuhannet suomalaiset ja venäläiset muuttivat Amerikkaan.

The Smoking Ships, Original size poster

Niin, ottaessaan aurinkokylpyjä Hangossa Julistemetsästäjä ajattelee lyyrisesti kaikkia vuosien varrella keräilemiään klassisia aurinkoisen kaupungin matkailujulisteita. Rapsutellessaan Kasinonrannassa hiekanjyviä varpaidensa välistä hän samalla tulee kunnioittaneeksi myös kaikkia nykypäivän kansainvälisiä taiteilijoita, jotka ovat puhaltaneet uutta elämää julistetaiteeseen. Heitä, jotka ovat vanginneet modernin Hangon kuvaan.

Tourist-on-a-bike by Ivan Durakov Poster 50×70

Tämän tästä metsästäjä torkahtelee rannalla. Hänen olonsa on rauhallinen ja sopusointuinen. Hän tietää, että hänen kesällä 2021 toteutuva Suomen grand tourinsa – Rauma, Naantali ja Hanko – jatkaa eloaan vielä mitä pimeimpänä syysyönäkin.

Hänen tarvitsee ainoastaan luoda silmäys kullannuppuihinsa, julisteihinsa, ja jatkaa unosiaan.

Magnus Londen, Julistemetsästäjä

magnus.londen@cometofinland.fi