Affischjägarens Grand Tour sommaren 2021

Affischjägarens Grand Tour sommaren 2021

Ett inlägg i bloggen Affischjägarens bekännelser

Det är sommar! Och din Affischjägare har igen lyckats kombinera sina två älsklingsaktiviteter: Att resa i Finland och att samla på travel posters. Så häng nu med på expeditionen:

Vi kan börja i medeltidsstaden Rauma vid Finlands västkust. Affischjägaren är som alla andra: han är hemmablind. Så han rodnar av förtjusning och stolthet när han läser Unescos motiveringar på engelska om varför staden är på världsarvslistan. Och jägaren förstår äntligen: Med sina gåtfulla gränder och pittoreska trähus är Rauma helt out of this world. Så där på riktigt unik.

Och när Affischjägaren sedan varsamt bläddrar i sina affischsamlingar känner han stor respekt för staden där hantverk och traditioner alltid varit ledstjärnor. För något år sedan blev han nämligen kontaktad av en jägarkollega från staden Kemi uppe i norr. Denna lokala jägare hade spanat in en rustik Rauma-affisch på en undangömd vägg. En affisch som Affischjägaren aldrig sett tidigare! Konstnären var Olavi Jalkanen och i konstverket kommer Raumas stolthet, den säregna finska dialekten, verkligen till tals.

Jakten slutade lyckligt: nu finns postern äntligen tillgänglig för alla – också för dig!

Rauma Affisch 50 x 70 cm

Lägg produkten i köpvagnen

Efter denna dos av kultur styr man lämpligen kosan mot glättigare regioner och landar i det lekfulla Nådendal i sydväst. Staden där du på samma dag kan läppja sol vid havet, möta Mumintrollen eller republikens president – och beundra den medeltida Klosterkyrkan.

Affischjägaren har – naturligtvis – ett Nådendal-trumkort i bakfickan:

Affischjägaren har – naturligtvis – ett Nådendal-trumkort i bakfickan: en affisch från det glada 1930-talet som han fångade in för några år sedan. Solstaden kallades staden för nittio år sedan och Affischjägaren dagdrömmer om att han kunde stå där uppe på Kopparberget tillsammans med turistparet på affischen.

Sedan inser jägaren att han faktiskt (nästan) kan: Han har ju affischen och han har äventyr i sinnet. Nådendal är hans paradis!

Och paradiset kan också bli ditt.

Naantali Aurinkokaupunki, Affisch 50 x 70 cm (on demand print)

Men vad nu? Affischjägaren säger sig snappa upp ett konkurrerande lockrop. Han hör någon ropa “Välkommen till vår Solstad”. Så han drar österut längs kusten och plötsligt ligger han på den slätaste av klippor och reflekterar över att det ju är här i Hangö som Finlands resehistoria börjar. För över hundra år sedan var det hit de ståtliga ångfartygen anlände, vintertid, från Tyskland och England. Och det var härifrån som hundratusentals finländare och ryssar emigrerade till Amerika.

The Smoking Ships, Original size poster

Ja, när Affischjägaren solbadar i Hangö tänker han lyriskt på alla klassiska rese-affischer från den soliga staden han samlat på sig under åren. Så medan han skrapar sandkorn mellan sina tår på Casinostranden hyllar han dessutom alla de nutida internationella konstnärerna som gett nytt liv till affischkonsten. Som fångat det moderna Hangö på bild.

Tourist-on-a-bike by Ivan Durakov Poster 50×70

Och där och då slumrar jägaren till på stranden. Han är lugn och harmonisk. Han vet att hans finländska grand tour sommaren 2021 – Rauma, Nådendal och Hangö – kommer att leva kvar också i den mörkaste höstnatten.

Han behöver bara kasta en blick på sina darlings, sina affischer, och sova vidare.

Magnus Londen, Affischjägaren

magnus.londen@cometofinland.fi