Kun ruskajuliste vietteli erään metsästäjän

Kun ruskajuliste vietteli erään metsästäjän

Osta Lappijulisteet täältä!

Syyskuussa Julistemetsästäjä tuijotteli julistekokoelmaansa. Hän jahtasi syksyn räiskyviä värejä.

Kappas! Vaikka Suomi, esimerkiksi 1950-luvulla, mielellään markkinoi itseään joko hiihtourheilun luvattuna maana (Finland for wintersports!) tai kesäisenä onnelana (Finland for holidays!), metsästäjä löysi syyshelmen:

Visit Finnish Lapland and its capital Rovaniemi!

Oi, miten ihastuttava kiiltokuva: Poroja ja ruskaa ja erämaata! Mutta ei kai siellä todellisuudessa voi olla noin hienoa? Siis oikeasti?

Skeptisyydestään huolimatta Julistemetsästäjä on hyväkäytöksinen ja utelias kansalainen. Joten hän totteli käskyä. Hän suuntasi yöjunalla Helsingistä kohti pohjoista. Nautti aamiaista Rovaniemellä, mutta jätti sitten Lapin pääkaupungin taakseen, matkasi bussilla useita tunteja, jatkoi vuokrakyydillä, kahlasi kosken yli ja löysi kohta itsensä UKK-kansallispuiston sydämestä.

Ei kai siellä todellisuudessa voi olla noin hienoa…?

Ja oli siellä sitten pyörtymäisillään onnesta.

Visit Finnish Lapland?

Sure!

Sillä kaikki oli aivan kuten julisteessa: Aurinko loimotti taivaalta, ruskan taimaus oli täydellinen ja puolukat vain odottivat poimimistaan. Vaelluksensa varrella Julistemetsästäjä hörppi koskien kuohua, skoolasi kumppaniensa kanssa, ahtautui väen väkisin telttaan, ja eräänlaisessa syyskliimaksissa metsästäjä & kumppanit todellakin pulahtivat jäiseen koskeen.

Ja nukahtivat sen jälkeen auringonlämpöön.

Kaikki oli aivan kuten julisteessa

Päivät kuluivat. Jalat hiertyivät. Mutta onni oli pysyväistä. Metsästäjä löysi Paratiisikurun: pieni lampi, aivan kuin, paratiisissa. Ja kun seurue sitten kiipesi lähimmälle huipulle, Ukselmapäälle, kukin heistä asettui katsomaan vastakkaiseen suuntaan, julisti hiljaisuuden ja vain seistä törötti siellä.

Hiljaisuudessa. Korviahuumaavassa äänettömyydessä.

Ja tunsi itsensä ihan pieneksi, merkityksettömäksi. Mutta vapaaksi.

Osta Lappijulisteet täältä!

Visit Finnish Lapland?

Always and forever.

Voitte olla varmoja siitä, että metsästäjä nautti myös väreistä. Kuinka mustikanvarvut muuttivat Lapin purppuramereksi. Kuinka sinnittelevien tunturikoivujen lehdet maalautuivat uudelleen kaikissa väriskaalan sävyissä. Niinpä, kuka itse asiassa tarvitsee tietokoneensa tuliterään näyttöruutuun miljardia väriä ja 500 nittiä valotehoa? Kaikkihan on jo valmiina luonnossa.

Palattuaan kotiin metsästäjä silmäili rakasta julistekokoelmaansa, tällä kertaa nykytaideteoksia. Kukaan moderni taiteilija ei kaiketikaan ole onnistunut vangitsemaan ruskaa? hän tuumi.

Kunnes hän huomasi Emma Chudoban luoman julisteen.

Ja kuin ruska-transsissaan metsästäjä laati siinä samassa täsmällisen huomautuksen kalenteriinsa syyskuulle 2022:

Visit Finnish Lapland – and experience the magic.

Magnus Londen, Poster Hunter

Valokuvat: Ant Simons & Christopher Palmberg

Osta Lappijulisteet täältä!