När ruska-affischen förförde en jägare

När ruska-affischen förförde en jägare

Ett inlägg i bloggen Affischjägarens bekännelser

Köp din favorit Lapplandsaffisch här!

Här om månaden stirrade Affischjägaren på sin affischsamling. Han var på jakt efter höstens sprakande färger.

Och se! Även om Finland till exempel under 1950-talet gärna marknadsförde sig antingen som skidsportens förlovade land (Finland for wintersports!) eller som ett sommar-lyckoland (Finland for holidays!) hittade han en höstpärla:

Visit Finnish Lapland and its capital Rovaniemi!

O ljuva glansbild: Renar och ruska och vildmark! Men det kan väl inte vara så där fint i verkligheten? Så där på riktigt?

Trots sin skeptisim är Affischjägaren en väluppfostrad och nyfiken medborgare. Så han lydde ordern. Han tog nattåget från Helsingfors norrut. Han åt frukost i Rovaniemi men lämnade sedan denna huvudstad bakom sig, åkte buss i flera timmar, sedan hyrd skjuts, vadade över en fors, och fann sig snart i hjärtat av UKK nationalparken.

Det kan väl inte vara så där fint i verkligheten?

Där höll han på att svimma av lycka.

Visit Finnish Lapland?

Sure!

För allt var precis som i affischen: Solen sken, ruska-tajmingen var perfekt, och lingonen bara väntade på att bli plockade. Under vandringen drack Affischjägaren vatten ur forsarna, skålade med sina kumpaner, trängdes i tältet och i en sorts höstens klimax tog jägaren & c:o sig faktiskt ett dopp i en iskall fors.

Och somnade efteråt i solen.

Allt var precis som i affischen!

Dagarna gick. Fötterna skavde. Men lyckan var konstant. Jägaren upptäckte Paratiiskuru: en liten tjärn i, just det, paradiset. Och när sällskapet sedan tog sig upp på närmaste topp, Ukselmapää, ställde de sig med ansiktet mot var sitt håll, utlyste tystnad, och så stod de bara där.

I tystnaden. I den öronbedövande ljudlösheten.

Och kände sig så härligt små, betydelselösa. Men fria.

Köp din favorit Lapplandsaffisch här!

Visit Finnish Lapland?

Always and forever.

Ni ska vara säkra på att jägaren också njöt av färgerna. Hur blåbärsrisen förvandlat Lappland till ett hav i purpur. Hur de kämpande fjällbjörkarnas löv målats om i färgskalans alla nyanser. Ja, vem behöver egentligen en miljard färger och 500 nits av ljus på sin splitternya dataskärm? Allt finns ju redan i naturen.

Väl hemma igen tog jägaren sig igen en blick på sin älskade affischsamling, den här gången på de nutida konstverken. Ingen modern konstnär kan väl ha fångat ruskan? tänkte han.

Tills han såg en affisch av Emma Chudoba.

Och som i ruska-trans skrev jägaren bums in en sträng notifikation i sin kalender för september 2022:

Visit Finnish Lapland – and experience the magic.

Magnus Londen, Poster Hunter

Foton: Ant Simons & Christopher Palmberg

Köp din favorit Lapplandsaffisch här!