Allt som behövs är en (stilig) reskamrat

Allt som behövs är en (stilig) reskamrat

Ett inlägg i bloggen Affischjägarens bekännelser

Sommaren 2020 är här! Så nu går du som världsresenär kanske omkring och drömmer om, låt oss säga, Berlin, Balaton eller Bahamas?

Berlin – pulsen i en metropol? Balaton – svalka sig i en glittrande azurblå insjö? Bahamas – sandstrandens ljuva lätthet i karibisk miljö?

Oj, oj. Det är bara att glömma det där.  Men än sen? Ur kriser föds de bästa idéerna. Dags alltså att tänka högre, bättre – och mera exotiskt!

Till att börja med: Varje riktigt lyckad resa kräver en reskamrat. Och ett resmål.

Får jag därför presentera: Den klassiska finländska reseaffischen. Din vän och ditt resmål.

Så hänger du med på resan? Ska vi börja med metropolen?

Med affischens hjälp sitter du på en uteservering i centrala Helsingfors, läppjar på ett glas champagne, ser världsvan ut och väntar på att någon intressant personlighet ska slå sig ner vid ditt bord.

Med affischens hjälp lär du dig också att metropolen Åbo är själva nyckeln till både skärgården och en sann kulturens vagga. Bildningens högborg!

Med affischens hjälp förstår du dessutom att Tammerfors är staden där industrin lever i harmoni med grönskande parker och det cyklande cityfolket.

Berlin? Pöh. Ingen match för affisch-metropolerna Helsingfors, Åbo och Tammerfors , eller hur?

Bra. Låt oss nu tala om insjöarna.

Vid Saimen står man i affischen uppe på bergsknallen, mitt i nationallandskapet, smeker de stolta furorna, vinkar till ångfartyget där nere. I Päijänne – Suomen jylhin järvi – är vattnet sannerligen azurblått och det är där som evigheten möter harmonin vid horisonten.

Balaton? Underbart. Men affischernas och verklighetens finska insjöar väntar på dig. Och de är minst lika underbara.

Låt oss fortsätta med sandstränderna.

I affischernas Hangö är du stiligare än de flesta. För att inte tala om sandsträndernas Villmanstrand där det spelas beachvolley och alla småler. Och så har vi skärgårdsklippan att erbjuda där du som man är muskulös och du som kvinna är annars bara graciös.

Karibien? Tja. Vi finländare har alltid skrutit med att vi är realistiska drömmare. Och sådana drömmer istället om platser som Hangö, Villmanstrand och Åland.

Dessa klassiska reseaffischer skapades främst på 1930- och 1950-talen. De skapades för att locka utländska äventyrare till det exotiska Finland. Men de skapades också för finländare. För att få oss att upptäcka det egna landet.

Allt finns ju precis runt knuten. Det fanns då och det finns nu. Det enda som behövs är en reskamrat och ett resmål.

Reseaffischen är både och.