Göran Hongell

1902–1973

Göran Hongell

Konstnären och formgivaren Göran Hongell är främst känd för sin glasdesign, men hans affischproduktion under 1920-talet var av hög kvalitet. Efter studier vid Centralskolan för konstflit startade han en dekorationsbyrå med konstnären Gunnar Forsström.

Tillsammans skapade Hongell och Forsström flera affischer och 1928 vann de en affischtävling med syfte att öka mjölkdrickandet. Hongell undervisade i dekorationsmålning vid Centralskolan för konstflit 1925–1932.

År 1933 blev Göran Hongell anställd som konstnärlig rådgivare på glasbruket Karhula-Iittala och senare arbetade han som konstnärlig ledare för glasbruket. Till Hongells kändaste glasdesign hör Aarne-kollektionen från 1940-talet.

Produkter baserade på Hongells och Forsströms affisch hittas här och här (den tyska versionen).

Vi beklagar! Vi har tyvärr inga produkter baserade på affischer skapta av den här konstnären.
Men berätta gärna för oss om ditt intresse!

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!